TARPEELLISTA TIETOA JA VINKKEJÄ

perjantai 9. syyskuuta 2016

HIIRULAISTEN MATIKKASAKKI

 

 "Hiiri mittaa maailmaa männynneulasella.
Heinän korrella punnitsee, kovin miettii, mittailee
ja järkeänsä käyttää: Isolta maailma näyttää!
(Hannele Huovi)

Orientaatioilla tarkoitetaan varhaiskasvatuksessa toteutuvia toiminnan sisältöalueita sekä erilaisia tapoja kokea ja hahmottaa maailmaa. Ne ovat osa jokapäiväisiä arjen toimintoja päivähoidossa ja toteutuvat niin ohjatuilla tuokioilla kuin leikkihetkinäkin sekä usein huomaamatta päivärutiinien lomassa.
 
Matikkahiirien avulla voidaan leikinomaisesti toteuttaa matemaattista orientaatiota ja harjaannuttaa myös silmän ja käden koordinaatiota sekä sorminäppäryyttä. Näiden kartongista askarreltujen ja laminoitujen hiirten askartelupunos-häntiin pujotetaan lukuja 1-10 vastaava määrä helmiä. Tämä hauska puuha harjaannuttaa etenkin numero-lukumäärä-vastaavuuden hahmottamista. Hiiret voisivat olla joko yksivärisiä tai esimerkiksi parilliset luvut eri värisiä ja parittomat toisen värisiä, mutta itse askartelin meille värikkäiden matikkahiirten sakin, joiden avulla harjoitellaan samalla myös värejä. Lisää haastetta puuhaan saadaan vaihtamalla isommat puuhelmet pienempiin, jolloin tarvitaan tarkempaa sorminäppäryyttä. Isompien lasten kanssa voidaan askarrella itse jokaiselle omat matikkahiiret. 

Yleisesti varhaiskasvatuksessa matemaattisen orientaation tavoitteena on, että alle kouluikäiset lapset oppivat ongelmanratkaisua sekä harjaantuvat vertailemaan, päättelemään, tunnistamaan muotoja ja laskemaan arkielämän tilanteissa leikinomaisesti. Myös lukumäärän ja numeron vastaavuuden hahmottamisen harjoittelu voidaan aloittaa jo leikki-ikäisenä.

Matemaattista orientaatiota toiminnassamme tukevat mm.
  • pelit
    (mm. pala-, muisti- ja lautapelit)
  • kehonhahmotus
    (sormien ja varpaiden laskeminen, vasen, oikea)
  • esineiden ja asioiden vertailu
    (esim. suuri, pieni, lähellä, kauakana, alla, päällä)
  • lajittelu erilaisten ominaisuuksien mukaan
    (esim. koko, väri, muoto, rivi, jono, pituusjärjestys)
  • numeroiden opetteleminen ja lukusuhteiden ymmärtäminen (esim. vähän, yksi, monta)
  • oman nimen tunnistaminen ja kirjoittaminen
  • muotojen opetteleminen
  • sääntöleikit
  • laulut ja lorut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti