TARPEELLISTA TIETOA JA VINKKEJÄ

lauantai 10. syyskuuta 2016

VOIMAA VÄLIPALASTA


Niin lapset kuin aikuisetkin tarvitsevat riittävän ravitsevaa tankkausta säännöllisin väliajoin. On tärkeää, etteivät lasten ateriavälit veny liian pitkiksi ja verensokerin taso pääse laskemaan liian alas. Alhainen verensokeri aiheuttaa tutkitusti väsymystä, ärtyisyyttä, levottomuutta sekä päänsärkyä ja huonovointisuutta. Verensokerin vaihtelut ja sen vaikutukset kunkin elimistössä ovat yksilöllisiä. Toisilla alhainen verensokeri aiheuttaa selkeitä oireita ja toisilla ei välttämättä ateriavälillä ole juuri merkitystä jaksamiseen. 

Meillä, joista alhainen verensokeri tekee kuin eri ihmisiä, on tärkeää huolehtia riittävän säännöllisestä ateriarytmistä sekä täyttää ateriat hyvillä hiilihydraateilla ja täysjyvätuotteilla, jotka eivät nosta verensokeria liian nopeasti ja pitävät sen tasaisena pidempään. Huonot hiilihydraatit, kuten makeat ja sokeripitoiset maustetut jogurtit, vanukkaat ja sokeroidut murot, myslit ja mehut sekä valkoista vehnäjauhoa sisältävä vaalea "höttöleipä" ovat pelkiltään huonoja välipaloja, sillä ne nostavat verensokerin vauhdilla korkealle, joka laskee yhtä nopeasti ja yhtä korkealta... 

Hyvä ja ravitseva aamu-, väli- tai iltapala rakennetaan 1+1+1 periaatteella eli välipala-ateriassa tulee olla 1 osa maitotuotetta, 1 osa kasvikunnasta ja 1 osa viljatuotetta, mieluiten täysijyväisenä vaihtoehtona. Täysjyväiset viljatuotteet ovat kuitupitoisempia ja ravintorikkaampia sekä pitävät nälkää kauemmin kuin valkoista jauhoa sisältävät viljatuotteet. Tällä periaatteella hyvä välipala siis koostuu lasillisesta raikasta maitoa, hedelmästä ja ruisleivästä, jonka päällä on leikkelettä, salaattia sekä paprikaa ja kurkkua, kuten esimerkiksi yllä olevassa kuvassa. Näin myös oivallinen aamu- tai iltapala on täysjyvähiutaleista keitetty puuro marjojen tai halutessa hillon kanssa, tuorepalaksi porkkanaa tai muuta vihannesta ja lasi maitoa. Puuron kyytipoikana tarjottuun hilloon tai lusikalliseen sokeria en haluaisi puuttua liian jyrkästi. Niiden tarjoamisesta lapsille ollaan montaa mieltä, mutta mielestäni lusikallinen hilloa tai sokeria puuron päällä on pienempi paha kuin, jos lapsi ei söisi puuroa ollenkaan. Jos puuro on maitoon keitetty voi sen kanssa tarjota juomaksi silloin tällöin marjamehua.  Jogurtin ja viilin kanssa on hyvä tarjota mysliä tai vehnämuroketta eli weetabixiä tai voileipää sekä mieluusti myös tuoretta hedelmää tai vihanneksia.

Suosin itse lasten ruokajuomana pääsääntöisesti maitoa, mutta tarjoan myös vaihtelevasti itsekeitettyjä marjamehuja tai vedellä laimennettuja tuoremehuja, jos aterialla on tarjolla jotain muuta maitotuotetta, kuten jogurttia, viiliä tai maitoon keitettyä välipalapuuroa, esimerkiksi riisi- tai mannapuuroa. Erilaiset marja- ja vispipuurot, etenkin täysjyväisistä suurimoista keitettyinä ovat maukas osa välipala- tai aamuateriaa. Murot tai kiisseli yksinään ovat mielestäni turhan makeita ja kevyitä välipaloja usein tarjottaviksi. Kiisselin tai murojen kanssa tarjoan yleensä lisäksi täysjyvävoileipää ja/tai hedelmää. Myös kiisseli ja riisimurot keskenään ovat makoisa yhdistelmä, joskin tämä herkku vaatii vielä seurakseen voileipää tai hedelmää sekä lasin maitoa, jotta sen avulla jaksaa leikkiä ja touhuta seuraavaan ateriaan asti. 

Ruoka-aineallergisten lasten välipalat rakennetaan täysin samoin perustein huolehtien lapsen ruokavalioon sopivista tuotteista ja ruoka-aineista. Lapsista on aina hauskaa kun lautasella odottaa värikäs ateria. Ravinnon värikkyydestä on syytäkin huolehtia, sillä värikkäällä ruualla taataan monipuolisten hivenaineiden  ja antioksidanttien saanti. Myös kaunis tai vastaavasti hauska esillepano tuo ateriahetkiin arjen estetiikkaa sekä voi houkutella ruuastaan tarkkaa lasta syömään ravitsevasti tai ennakkoluuloista maistamaan uusiakin makuja. Kun huolehditaan monipuolisesta ja tasapainoisesta ruokavaliosta, jonka turvin saa riittävästi voimaa ja virtaa kasvaa ja kehittyä, on syytä silloin tällöin muistaa myös herkutella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti