maanantai 18. toukokuuta 2015

KEIJO KYYKÄÄRME KEVÄTMIELELLÄ, VESI KIELELLÄ...

Kevät alkaa olla pitkällä ja koululaisten kesäloma kolkuttelee jo ihan nurkan takana. Ilmojen lämmetessä myös kyyt ovat heränneet talvihorroksestaan, joten lasten kanssa saa olla tarkkana. Onneksi lapset kyllä tömistelevät juostessaan ja leikkiessään sen verran paljon, että käärmeetkin tuntevat sen nahoissaan jo kaukaa ja luikertelevat alta pois. Sen varaan ei kannata kuitenkaan jättää, vaan varustautua pusikoihin riittävällä varustuksella mm. kumisaappain ja muistaa tarkistaa ensiaputarvikkeista kyypakkauksen voimassaolo. 

Kyy on ainoa Suomen luonnossa elävä käärmelaji, jonka purema on ihmiselle ja eläimelle haitallinen. Kyyn puremaan käytetään ensihoitona hydrokortisonia sisältäviä kyytabletteja potilaan painon mukaan annosteltuna. Tabletit otetaan pienen nestemäärän kera. Pureman kohteelle voi tulla puremasta pahoinvointia, joten runsasta juomista vältetään puoli tuntia pureman jälkeen. Puremakohta on pidettävä mahdollisimman liikkumattomana, jotta myrkyn imeytyminen puremakohdasta olisi vähäisempää. Kyyn purema on harvoin hengenvaarallinen, mutta silti on parasta hakeutua pikimmiten lääkärin tarkistukseen. Kyytabletteja voidaan käyttää ensihoitona myös ampiaisen ja mehiläisen pistojen yhteydessä. Pakkauksen ohje tulee lukea huolella ja noudattaa ohjeita tarkoituksen mukaisen hoidon varmistamiseksi.

Vaikka käärmeet hurjilta ja pelottavilta ehkä tuntuvatkin, ne ovat silti luonnossa tarpeellisia. "Kyykammo" on ajanut ihmiset hävittämään luikertelijat asuinalueiltaan ja kyyt ovatkin nykyään rauhoitettuja, jotta niiden kanta säilyisi pitämään muunmuassa pienjyrsijäkannat riittävän pieninä. Aikuisten kammo käärmeitä kohtaan tarttuu helposti myös lapsiin, jotka voivat nähdä käärmeistä pahoja unia sekä vältellä leikkejä pihamaalla. Näin käydessä lapsen käärmepelkoa voi kokeilla lievittää juttelemalla lapsen kanssa hänen pelostaan ja tutkimalla yhdessä tietoa käärmeistä tai vaikkapa askartelemalla kartongista tällaisen oman ja vähemmän pelottavan "Keijo Kyykäärmeen", joka lämmittelee kierteellä nurmikolla kevätauringon paisteessa. Tarkemmat askarteluohjeet löytyvät askarteluvinkeistä.