maanantai 28. maaliskuuta 2016


PÄÄSIÄISPUPUN TARINA

Pääsiäisen perinteisiin koristeisiin kuuluvat tipujen ja munien ohella pehmoiset puput. Vaikka pääsiäinen koetaan kristilliseksi juhlaksi, monet sen perinteet juontavat juurensa kuitenkin kansanperinteeseen ja vanhoihin uskomuksiin.

Keväällä luonto herää talven jälkeen. Siksi jo ennen kristinuskoa Suomessakin kevään aikana juhlittiin uuden elämän alkua ja hedelmällisyyttä. Monet pääsiäisperinteemme yhdistävätkin kristillistä perinnettä sekä vanhoja uskomuksia. Näin ollen munat ja tiput liittyvät selkeästi vertauskuvallisesti uuden elämän alkuun. Muna on ollut tunnettu uudelleen syntymisen ja hedelmällisyyden symboli jo antiikin ajoista lähtien.

Mutta mistä juontuvat pupun juuret pääsiäisen perinteisenä symbolina ja koristeena? Jäniksen ja kanin luonnollinen kyky lisääntyä nopeasti on yksi syy hedelmällisyyden symboliikkaan, mutta maalattuja munia munivan pääsiäispupun syntyhistoria liittyy kuitenkin alunperin Keski-Eurooppalaiseen mytologiseen tarinaan keskiajalta, jonka mukaan uskottiin, että hedelmällisyyden jumalatar, Ostaran pyhä eläin olisi ollut jänis.

Myytin mukaan eräänä kevätpäivänä Ostara oli löytänyt pahasti haavoittuneen linnun, jonka hän halusi parantaa. Mutta koska hän ei voinut palauttaa linnun lentokykyä, hän teki linnusta pyhän eläimensä kunniaksi jäniksen. Jänis säilytti kuitenkin kykynsä munia. Kiittääkseen jumalatarta parantamisestaan jänis muni munan, maalasi sen kauniiksi ja antoi jumalattarelle lahjaksi. Tästä jäniksen antamasta lahjasta siis juontaa juurensa munien maalaaminen ja koristeleminen sekä niiden antaminen lahjaksi läheisille ja ystäville.

Suomeen tämä jänis-tarina kulkeutui vasta 1900-luvulla ja munien maalaaminen oli pitkään vain hienoston harrastus. Nykypäivänä munien maalaaminen ja koristelu on monissa perheissä yleistä. Monissa perheissä pääsiäispupu vierailee jättäen yllätysherkkuja lapsille ja sen piiloon munimien yllätysmunien etsintä on monen lapsen kovasti odottama pääsiäisen ohjelmanumero palmusunnuntain virpomisen ohella. 

Pääsiäisvieraiden kanssa askartelimme näitä iloisen värikkäitä pääsiäispupuja kartongista ja kuviopapereista. Askartelemassa oli  2-, 4-, 8- ja 9-vuotiaat lapset. Tarkemmat ohjeet tähän askarteluun löytyy askarteluvinkeistä.

Lähde: SKS, The Pagan History of Easter