keskiviikko 24. elokuuta 2016

PISTINPÄ PANNUKAKUKSI!


Ruokahävikin vähentäminen on suotavaa, sillä hirvittäviä määriä ruokaa joutuu roskiin esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Perhepäivähoidossa voimme vielä vaikuttaa ruokahävikin määrään ja hyödyntää tähteeksi jäänyttä ruokaa. Esimerkiksi kaurapuuron tähteistä voi loihtia ihania herkkuja, vaikkapa kuten me, välipalalle makoisaa kaurapannaria. 

Kaurapuuro pannaritaikinan pohjana lisää hyvin pannukakun kuitupitoisuutta, täyttävyyttä ja ravintoarvoa. Kauran täysjyvä ja beetaglukaani tasoittavat myös verensokerin vaihteluita ja pitävät nälkää pidempään. Siksipä se sopiikin hyvin lisukkeineen välipalalle tai iltapalaksi, jonka avulla jaksaa leikkiä päivälliseen asti tai nukkua hyvät unet yön yli. 

Erityisruokavalioihin sopivaksi pannukakun ainesosia voi korvata tarvittaessa kunkin yksilöllisen ruokavalion mukaan. Käytettäessä puurohiutaleina puhdasta kauraa vehnäjauhot voi korvata gluteiinittomalla jauhoseoksella (lisää tällöin Psylliumia pakkauksen ohjeen mukaan parantamaan taikinan rakennetta) tai luontaisesti gluteiinittomilla jauhoilla, kuten tattari- tai riisijauhoilla, myös kaurajauhot käyvät. Nesteeksi voi (laktoosittoman) maidon sijaan käyttää muita maitoa korvaavia tuotteita, kuten kaura- tai riisijuomaa.

Pannarin kanssa tarjotaan usein marjahilloa tai omenasosetta, mutta tällä kertaa herkuteltiin oikein kunnolla ja pyöräytettiin pannarin kanssa reilu pallo vaniljajäätelöä, banaania ja marjasurvosta tämän kesän mansikkasatsista pakkasesta.

KAURAPANNARI
(pellillinen)
Tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
1dl maitoa tai korvaavaa nestettä, esim.kaurajuomaa
4 kananmunaa
4-5 dl vehnäjauhoja puuron määrästä riippuen
1tl suolaa
2 rkl sokeria
(50g sulatettua voita tai margariinia)

Sekoita hyvin kulhossa kaurapuuro, kananmunat, neste, suola ja sokeri. Vatkaa sekaan jauhot (ja sulatettu rasva). Anna taikinan turvota puolituntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa taikinaa vielä ja kaada se uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ja leikkaa pannari puhtailla saksilla sopiviksi paloiksi. Tarjoa tuoreiden marjojen ja hedelmien sekä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Tai maun mukaan ihan vaan perushillon tai sokerin kera.

maanantai 22. elokuuta 2016

HOLA AMIGOS!


Olisiko ideaa juhlistaa alkavaa syksyä vaikkapa värikkäällä Tex-Mex-teemaisella iltapäivän välipalahetkellä? Pöydän voisi kattaa värikkäillä pöytäliinoilla ja pöydän koristeeksi maalata askartelumaaleilla kivistä terrakottaruukkuihin näitä hauskoja kaktuksia, joita maalasin kesälomalla mökillä. Ruukku on täytetty hiekalla, jolloin nämä erikokoiset kivet pysyvät siihen painettuina hyvin pystyssä. Kivikaktukset voi vielä tarvittaessa lakata, jotta ne kestävät myös ulkosalla.

Välipalaksi tarjotaan tietenkin tortillarullia, joiden pinta sivellään tuorejuustolla, levitetään päälle siivutettua kinkkua tai tonnikalaa. Jos haluat tortilloista ruokaisampia, kinkun sijasta voit käyttää myös esimerkiksi paistettua jauhelihaa tai kanaa. Lisäksi vielä pieneksi kuutioitua tomaattia ja/tai paprikaa sekä salaattia. Halutessa voi vielä täytteeksi lisätä Tex-Mex-mausteseoksella maustettua kermaviilikastiketta. Tortillalettu täytteineen rullataan rullalle ja leikataan puoliksi tarjolle. 

Kermaviili-dipin kanssa tarjotaan lisäksi kasvistikkuja kurkusta ja porkkanasta sekä maissinachoja dipattavaksi. Omenamehu juodaan juhlan kunniaksi värikkäillä pilleillä, joihin voidaan askarrella kartongista kaktus- tai somprero-hattu-koristeet. Taidampa minäkin järkätä meidän koululaisille joku päivä koulun jälkeen tällaisen pienen yllärin ennen kuin lähden taas syksyn ensimmäiseen käytännön harjoitteluun. Otetaan syksy ilolla vastaan!

Buen provecho ! = Hyvää ruokahalua!

lauantai 13. elokuuta 2016

KOTIELÄINPIHALTA ELÄVIÄ ELÄMYKSIÄ!


Toinen aivan ihana retkikohde lapsiperheille ja lapsiryhmille Kouvolan suunnalta löytyy Iitistä. Vehreän maaseudun sylistä löytyy tänä keväänä avattu Olga Temosen kotipiiriinsä Marttilaan perustama kotieläinpiha Olgan Farmi. 

Peräti vain 20 euron perhelipun hintaan viisihenkinen perheemme pääsi tutustumaan hyvin hoidettuun kotieläinfarmiin, jossa pääsimme näkemään perinteisempien kotieläinten, kuten kanien, kanojen, lampaiden ja vuohien lisäksi myös hiukan erikoisemman kotieläimen, laaman!  Farmin alueella vapaasti käyskentelevä aasi sai paljon taputuksia osakseen ja perheen säyseät koirat olivat aina valmiita rapsutteluun. 

Pieneeen, idylliseen mummonmökkiin sijoitetusta kahviosta sai ostaa edulliseen hintaan Olgan itsensä leipomia leivonnaisia ja etenkin punaisilla viinimarjoilla höystetyt mehevät pullat meinasivat viedä kielen mennessään. Tänne kannattaa poiketa pidemmänkin matkan päästä!


VIELÄ ON VÄHÄN KESÄÄ JÄLJELLÄ!



Arki alkaa kun saapuu elokuu.
Loma loppuu ja yötaivas tummentuu.
Hauska on yhdessä muistella
kesän päiviä kauniita.

Kesäkuun, heinäkuun, elokuun
aurinko on oksalla koivupuun.
Oli hienoa uida ja puuhailla
kesälomalla omalla!

Blogi palailee kesälomalta tämän tokaluokkalaiseni uudesta Apilatien lukukirjasta löytämäni Heikki Salon kirjoittaman runon myötä. Kesälomalla vietettiin monia rentoja yhdessäolon hetkiä mökkeillen, puuhastellen, uiden ja rentoutuen. Kesälomareissu suuntautui Kouvolaan ja Tykkimäen huvipuistoon, joka oli positiivinen yllätys huvipuistojen ahtauteen ja kaupallisuuteen kyllästyneelle. Tykkimäki oli suhteellisen edullinen huvipuisto verrattuna esimerkiksi Tampereen Särkänniemeen. 

Tykkimäen huvipuistoaluetta ei ollut ahdettu täyteen, väljyyttä löytyi vaikka väkeäkin taisi paljon olla huvittelemassa. Huvipuistolaitteet oli kierrätetty muista huvipuistoista ja oli hauska lukea jokaisen laitteen yhteyteen ripustettua tietolappua kyseisen laitteen historiasta ja alkuperästä. Vanhimmat laitteet olivat 1960-luvulta ja vanhin taisi olla ollut käytössä Helsingin Linnanmäellä sen auetessa 1964 ellen nyt ihan väärin muista. Lapsiperheelle sieltä löytyi myös ruokapaikkoja moneen makuun ja ruuan hintakin oli kohtuullinen. 120 senttinen nuorimmainenkin pääsi kaikkiin laitteisiin ainakin aikuisen kanssa yhtä lukuunottamatta. Perheen pienimmille laskettiin olevan yli kymmenkunta sopivaa laitetta. 

Lisäksi alueelta löytyi paljon pelikojuja, joista jokainen osallistuja voitti jotakin, mikä pienillä on tärkeää kun taidot eivät vielä riitä tarkkuusheittoihin yms. Alueelta löytyi myös hauska Minimaatila, jossa pääsi silittämään kaneja ja lampaita, näkemään perinteisiä maatilan eläimiä ja kokeilemaan talutusratsastusta ponilla. Suosittelen lämpimästi, vaikken juuri huvipuistoista niin pidäkään!

Matkan varrella pysähdyimme Vääksyn kanavalla, jonne satuimme sopivasti kanavan sulkuporttien avaamisen aikaan. Kanavan läheisyydessä oli useampi kahvila ja lounastimme kanavaravintolassa nimeltä Kanavan Kunkku. Kanavapuiston alueelta löytyi myös monta käsityöputiikkia ja museo, joista löytyi tuliaiset kotiin viemisiksi. Kuvassa oleva vaaleanpunainen riemukuplakin löytyy Vääksyn kanavalta, jossa käsitöiden ystävien tilataideprojektina on virkata tai kutoa koko kuplalle värikäs kesäasu!

Lasten koulut alkoivat tällä viikolla ja sitä myötä totuttelemme taas arkeen reput pullollaan mukavia kesälomamuistoja. Arkeen sopeutumisesta huolimatta vielä on kesää vähän jäljellä ja nautitaan kaikki näistä loppukesän päivistä ennen syyssateiden saapumista.