keskiviikko 24. elokuuta 2016

PISTINPÄ PANNUKAKUKSI!


Ruokahävikin vähentäminen on suotavaa, sillä hirvittäviä määriä ruokaa joutuu roskiin esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa. Perhepäivähoidossa voimme vielä vaikuttaa ruokahävikin määrään ja hyödyntää tähteeksi jäänyttä ruokaa. Esimerkiksi kaurapuuron tähteistä voi loihtia ihania herkkuja, vaikkapa kuten me, välipalalle makoisaa kaurapannaria. 

Kaurapuuro pannaritaikinan pohjana lisää hyvin pannukakun kuitupitoisuutta, täyttävyyttä ja ravintoarvoa. Kauran täysjyvä ja beetaglukaani tasoittavat myös verensokerin vaihteluita ja pitävät nälkää pidempään. Siksipä se sopiikin hyvin lisukkeineen välipalalle tai iltapalaksi, jonka avulla jaksaa leikkiä päivälliseen asti tai nukkua hyvät unet yön yli. 

Erityisruokavalioihin sopivaksi pannukakun ainesosia voi korvata tarvittaessa kunkin yksilöllisen ruokavalion mukaan. Käytettäessä puurohiutaleina puhdasta kauraa vehnäjauhot voi korvata gluteiinittomalla jauhoseoksella (lisää tällöin Psylliumia pakkauksen ohjeen mukaan parantamaan taikinan rakennetta) tai luontaisesti gluteiinittomilla jauhoilla, kuten tattari- tai riisijauhoilla, myös kaurajauhot käyvät. Nesteeksi voi (laktoosittoman) maidon sijaan käyttää muita maitoa korvaavia tuotteita, kuten kaura- tai riisijuomaa.

Pannarin kanssa tarjotaan usein marjahilloa tai omenasosetta, mutta tällä kertaa herkuteltiin oikein kunnolla ja pyöräytettiin pannarin kanssa reilu pallo vaniljajäätelöä, banaania ja marjasurvosta tämän kesän mansikkasatsista pakkasesta.

KAURAPANNARI
(pellillinen)
Tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
1dl maitoa tai korvaavaa nestettä, esim.kaurajuomaa
4 kananmunaa
4-5 dl vehnäjauhoja puuron määrästä riippuen
1tl suolaa
2 rkl sokeria
(50g sulatettua voita tai margariinia)

Sekoita hyvin kulhossa kaurapuuro, kananmunat, neste, suola ja sokeri. Vatkaa sekaan jauhot (ja sulatettu rasva). Anna taikinan turvota puolituntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa taikinaa vielä ja kaada se uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasossa noin 30 minuuttia. Anna hiukan jäähtyä ja leikkaa pannari puhtailla saksilla sopiviksi paloiksi. Tarjoa tuoreiden marjojen ja hedelmien sekä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa. Tai maun mukaan ihan vaan perushillon tai sokerin kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti