keskiviikko 19. lokakuuta 2016

REISSUKENGURUN KERTOMUKSIA


"Kenguru hyppii, loikkii eikä lopeta,

ellei sille sitä opeta.

Täynnä sillä reppulasti,

matkaa maailman ääriin asti. 

On kengurulla iso pussi,

sieltä puuttuu punainen tussi.

iso ja pitkä, paksu ja leveä,

olenpas minä etevä!"

Harjoitteluni puheterapeutin "oppipoikana" alkaa olla pian ohi ja näyttöviikko on aivan nurkan takana. Olen jo parisen viikkoa pohtinut ja valmistanut materiaalia mukaani tähän näyttöön. Eilen 18.10. valtakunnallisena satupäivänä valmistuikin tämä sopivasti aiheeseen liittyvä lasten kielellistä tietoisuutta ja tarinankerronnallisia taitoja vahvistava materiaali. 

Idean sain tähän harjoitukseen löydettyäni kirpputorilta tämän sympaattisen kengurun reiluine vatsapusseineen. Kun näin kengurun kirpputorin hyllyllä, juolahti heti mieleeni mitä kaikkea kengurun vatsapussiin voisikaan lasten iloksi piilottaa... Tästä kengurusta tulikin sitten suomalaisen reissukissa Katti Matikaisen australialaisversio, maailmanmatkaaja Kenny Kenguru. Kenny on itseoppinut harrastelijavalokuvaaja, joka ikuistaa reissujensa huippuhetket valokuviin. Valokuviaan se säilyttää vatsapussissaan. Kenny Kenguru on muun muassa sukeltanut merikilpikonnien kanssa Tyynellä valtamerellä, ottanut päivätorkut palmujen katveessa hiekkarannalla, keinunut viidakossa orankien ja uinut meressä delfiinien kanssa. Onpa se matkustanut myös ruotsin laivalla ja seikkaillut porosafarilla lumisessa Lapissa. Ehkäpä Kenny on tavannut jopa itsensä Joulupukinkin Lapin reissullaan...

Lapsi saa siis valita Kennyn valokuvista mieluisiaan tai sitten otetaan pussista sokkona esimerkiksi kolme tai viisi kuvaa, joiden pohjalta lapsi kertoo omin sanoin Kenny Kengurun reissuista: Missä Kenny on käynyt, keitä kohdannut, mitä tehnyt, nähnyt ja kokenut? Sadutuksen periaatteita noudattaen lapsen kertomus kirjataan ylös lapsen omin sanoin ja luetaan lapselle ääneen. Näin tarinahetkestä saadaan vastavuoroinen tilanne, jolloin lapsi keskittyy myöskin kuuntelemaan ja sisäistää kertomansa tarinan paremmin sekä saa tehdä siihen halutessaan myös muutoksia. Aikuinen keskittyy myös olemaan lapselle läsnä juuri tässä hetkessä ja turvaa lapselle kuulluksi tulemisen tunteen.

Samassa yhteydessä voidaan yhdessä tutkia myös vaikka karttaa. Yhdessä etsitään kartalta Kennyn koti Australiasta ja meidän kotimaamme täältä Pohjolasta. Voidaan miettiä myös minnepäin maailmaa Kennyn reissut valokuvien perusteella ovat voineet suuntautua. Tästä materiaalista on varmasti paljon iloa myös tämän näytön jälkeenkin, kun pääsen aloittamaan taas työt. Innolla odotan, että pääsen tauon jälkeen taas niin sanoakseni sorvin ääreen! Lapsia on jo niin hirvittävän kova ikävä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti