maanantai 16. toukokuuta 2016

KOIVIKOSSA VIHERTÄÄ JO KIVASTI!


" Keväällä puihin puhkeavat silmut. 
Ne ovat oikeastaan kuin pieniä paketteja:
Jokaisen sisällä on kokonainen lehti. 
Kun lehti kääriytyy esiin,
se on ryppyinen kuin vastasyntynyt lapsi. 
Auringon lämmössä se alkaa kasvaa. 
Pian se jo havisee tuulessa
ja suojelee linnunpoikasia sateelta.
Jokaisen puun silmut näyttävät erilaisilta,
mutta ne ovat kaikki kauniita: 
Kuin lupauksia, jotka varmasti pidetään.
Aivan pieniä koivun lehtiä kutsutaan hiirenkorviksi. 
Niillä puu kuuntelee kevään ääniä. "

(Ote kirjasta "Kun höyhen putoaa", Lasten Keskus)

Kevään ihana vihreys on vallannut ihan yhtäkkiä koko ympäristön! Viime viikonlopun sadekuurot vielä ruokkivat sitä ja vehreys oikein räjähti ympärillemme. Sateisena viikonloppuna neiti tuskastui sisällä oloon ja hänelle iski "Äiti, mitä mä tekisin?"-hetki, jolloin tuli mieleeni kokeilla kevään viherryksen innoittamana tätä helppoa maalaustekniikkaa, jolla saa helposti aikaiseksi näyttävän työn, joka mainiosti onnistuu pieniltäkin taiteilijoilta.

Kuvataidehetkeen tarvitaan paperi, mieluusti akvarellipaperia, maalarinteippiä, vanha hammasharja, vesivärit, musta vahaliitu. Paperi teipataan maalarinteipillä kiinni alustaan eli näin saadaan paperi pysymään paikallaan, kuivumaan suoraan käpristymättä ja samalla työ saa siistit ja tarkat reunukset.

Tämän jälkeen maalarinteippiä levitetään suoraan ja hiukan vinoon paperin poikki. Tarkista, että teippi on hyvin kiinni. Laita niin monta teippiä kuin haluat koivikkoosi koivunrunkoja. Halutessasi voit käyttää eri levyisiä teippejä ja näin saat eri paksuisia koivun runkoja työhösi. Sitten aletaan roiskimaan vesiväriä ihania vihreän eri sävyjä hammasharjan harjaksia apuna käyttäen. Roiski niin vähän tai paljon väriä kuin haluat, sen mukaan kuinka pitkällä kevät koivikossasi on. Tämän vaiheen pienimmät taiteilijat voivat tehdä keltaisella taitetulla keväisen vaaleanvihreäksi sekoitetulla sormivärillä teippien päältä.

Työn annetaan kuivua hyvin ja sitten teipit poistetaan varovasti. Tämän jälkeen teippien alta paljastuneisiin valkoisiin runkoihin piirretään sormivärillä, vaha- tai hiililiidulla koivuille tyypillisiä mustia kohtia ja halutessaan voi piirtää mustalla myös koivuihin oksia. Ja näin ihana keväinen maalaus kevätasussaan koreilevasta koivikosta on signeerausta vaille valmis! 

Samainen kuvataidetyö sopii hienosti myös keskikesän juhlan eli juhannuksen tienoilla taiteiltaviksi juhannuskoivuiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti