keskiviikko 25. toukokuuta 2016

KORVAT KUULOLLA?!


" Vedä korvastani", naukuu kissa koiralle. "Mutta varovasti!"
Koira vetää kissan toisesta korvasta hyvin varovasti.
"Hei, se on minun korvani!" murisee karhu.
"Kissan korva on ihan eri muotoinen!"
"Tämä ei ole ollenkaan niin helppoa", valittaa koira.
"Ehkäpä joku voisi auttaa minua...?!" 

Lapsiperheiden kotipalvelun perhekäynnillä törmäsin tänään tähän tosi kivaan jä vähän erilaiseen peliin, jonka työharjoittelun ohjaajani oli ottanut perheeseen mukaan 3-vuotiaan pojan kanssa pelattavaksi. Peli on nimeltään "Korvanmetsästys" (Haba) ja se auttaa parantamaan tuntoaistia sekä tunnistamaan ja nimeämään värejä ja muotoja. Samalla voidaan nimetä korteissa olevia eläimiä ja miettiä, mitä ne sanovat. Joten erittäin hyvä peli myös kielen kehityksen tukemiseen yhdessäolon ja vuorovaikutustaitojen omaksumisen lisäksi. Pelissä tarvitaan myös muotojen hahmottamista sekä silmän ja käden yhteistyötä.

Peliä voi pelata monella tapaa ja onkin todella hyvä, että sitä voi muunnella monen ikäisille ja taitoisille lapsille sopivaksi. Peli on suunniteltu 2-4:lle pelaajalle ikähaitarilla 3-12v. Pussista palojen etsiminen on jännää ja kivaa kaikille! Tämän pelin laitan hankintalistalle meillekin!

Pelissä on yhdeksän hauskaa eläinkorttia, joissa on omat kolot puuttuville korville. Eläinkortit jaetaan pelaajille. Korvat laitetaan pussiin, josta kukin vuorollaan nostaa korvan ja tutkii sopiiko se muodoltaan ja väriltään mihinkään omaan korttiin. Korvia voi pussissa tunnustella kädellä, mahtaisiko se olla oikean muotoinen. Sopivan korvan saa laittaa paikalleen ja sopimaton laitetaan takaisin pussiin. Se voittaa, jonka eläimille on kaikille löytynyt korvat ensimmäisenä. Toisessa versiossa nostetaan vuorotellen korvia pussista ja etsitään niille paikka pöydällä olevista eläinkorteista. Kun omalla vuorollaan saa jollekin eläimelle molemmat korvat paikalleen, saa pelaaja ottaa kortin itselleen. Se voittaa, jolla on eniten eläinkortteja kaikkien saatua itselleen korvat.

Taktisempi ja vaikeampi peliversio sopii isommille. Tässä tarvitaankin jo vähän enemmän pelin seuraamista. Eläinkortit asetetaan pöydälle neliöksi, kolme korttia vierekkäin ja kolme pystyyn. Pussista nostetaan vuorotellen korva, joka asetetaan paikalleen, mutta saman kortin korvaa ei saa nostaa peräjälkeen, eli se on laitettava takaisin pussiin ja pelivuoro siirtyy seuraavalle. Heti kun yhden rivin (pystysuoran, vaakasuoran tai diagonaalisen) kolmessa kortissa on korvat peli loppuu. Viimeisen korvan paikoilleen laittanut on voittaja.

Pelistä voi tehdä vieläkin taktisempaa ottamalla peliin mukaan ylimääräiset extra-korvat. Helpommissa versioissa extra-korvat, jotka eivät sovi väreiltään eläinkortteihin, laitetaan vain pussiin takaisin ja pelivuoro siirtyy seuraavalle. Vaikeammassa versiossa extra-korvan saa laittaa muodoltaan sopivaan paikkaan, kun joku myöhemmin löytää tähän sopivan korvan, se vaihdetaan ja extra-korva siirretään seuraavaan sopivaan tyhjään koloon. Jos paikkaa ei enää ole vapaana, ko.korva otetaan pois pelistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti