torstai 26. toukokuuta 2016

KASTEMATO PITKÄ LIERO, LAISKA SEKÄ VÄHÄN KIERO



" Mullasta pullea kastematonen,
päätään nostaen,
etsii uuden kolosen,
kostean ja varjoisen. "

Kesäisen aurinkoinen sää vaihtui sadekeliin ja kostealla säällä nousevat kastemadotkin mönkimään sankoin joukoin nurmikoille. Tänään lapsiperheiden perhetyön harjoitteluni perhekäynnillä pienen pojan kanssa ulkoillessa löydettiinkin kotipihasta muhkea maan matonen, jonka poika nappasi aristelematta käteensä ja varmasti matosen kauhuksi tarjosi sitä perheen kissalle herkkupalaksi. Kissa-herra vaan ei madon onneksi oikein tainnut ymmärtää tämän herkun päälle. 

Matoja lähdettiin katsomaan ja mainio matohan me löydettiinkin! Ihanaa oli katsella pienen ihmisen iloa kohtaamastaan luontokappaleesta.  Lapselle ominainen mutkattomuus yllättää positiivisesti aina, kun näkee lapsen ottavan vaikka niljakkaan kastemadon käteensä tutkiakseen sitä tarkemmin. Kevät on mainiota tutkimisen ja pienien luonnon ihmeiden aikaa, joka kannattaa hyödyntää kasvatustyössä.

Askarteluna aiheeseen liittyen voi repiä paperista kastematoja ja liimata niitä ruskealle tai mustalle taustapaperille, multaan mönkimään. Vaaleanpunaisesta paperista suorien suikaleiden eli matojen repiminen onnistuu hyvin parivuotiailtakin, taitavammat voivat yrittää repiä matoihinsa mutkiakin. Liimaamisessa pienet saattavat tarvita aikuisen apua. Silmän voi piirtää, tehdä vaikka rei'ittäjän pyörylöistä tai käyttää valmiita askartelusilmiä. Tussilla voi myös piirtää matoon juonteita, kuten yllä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti