maanantai 23. toukokuuta 2016

PULLASUTTUA


1 PULLA, 2 PULLAA, 3 PULLAA, 4 PULLAA, NALLEPULLAA...

Perhetuvalla oli perjantaina pullaperjantai! Tupalaisten kanssa leivottiin ihanaa pullataikinaa ja pyöriteltiin jos jonkinlaisia pullia. Isommilta leipureilta syntyikin sitten  mm.käärmettä, lumiukkoa, hampurilaista... Pienimmillä taikinaa olisi mieluummin maisteltu kuin pyöritelty ja nautittu pehmeän taikinan tunnusta pienten sormien väleissä. Leivontahetki hiveli siis monia aisteja: näkö, tunto, haju ja maku... Kuuloaistia virittelivät pienten leipureiden ihastuneet kiljahdukset! Jauhoja oli tukassa, nenänpäässä, vaatteissa, tuoleilla ja lattialla ehkä enemmän kuin leivontapöydällä, mutta niinhän se on, että mitä suurempi sotku, sen kivempaa on ollut!

Aikamoisia jättipulliakin tuli lopulta uunista ulos! Siinä oli kyllä pienellä pojalla ihailusta silmät ymmyrkäisinä, kun oli aika maistaa omia leipomuksiaan, pullalla oli kokoa ja näköä! Puolessa välissä pullaa äiti jo toppuutteli, että jätetään kotiinkin välipalalle vähän, että ruokakin maistuisi kotosalla. Itse toin pyörän tarakalla kotiin tuliaisiksi omille lapsille nallepullat. 

Ja välillä voi välipalalla vähän herkutellakin, joten kyllä äidin ylläri-nallepullat maistuivakin koululaisille kylmän maidon kanssa koulun jälkeen! Terveisin "kerrankin pullantuoksuinen äiti" (joka ei ole kunnostautunut pullan leipomisessa, monen muun leipomuksen kyllä, mutta ei pullan...)


PULLA-LORUJA YHTEISIIN YHDESSÄOLON HETKIIN:
Näitä loruja on mukava lorutella niin ihan pienten kuin isompienkin kanssa. Lorut edistävät erittäin hyvin pienen lapsen kielen ja puheen kehitystä sekä kartuttavat sanavarastoa. Loruhetkestä tekee erityisen mieluisen kehon osia ja sen ulottuvuuksia hahmottava leikkituokio, kun lasta "leivotaan" loruttelun mukana. Nämä niin sanotut vanhat ja perinteiset "leipomisloruleikit" harjoittavat lasta oman kehon hahmottamiseen ja tutustuttavat erilaisiin kosketusaistimuksiin. 

Näistä tykkäävät kovasti isommatkin!


"Leipuri se rullaa,
taikinasta pullaa.
Uunissa se paistuu,
maukkahalta maistuu."

***

"Leivon leivon pullaa,
kelle pullan annan
-äidille sen kannan!
Hyöritän, pyöritän, ympäri näin,
puikin, puikin, piikilläin.
Pistän pullan uuniin
-ja ahmin pullan suukkiin!"

***

"Leivon, leivon, Pulla-Lasta.
Pulla-Laps’ on taikinasta.
Silmät sil’ on rusinasta.
Korvat korpun koppurasta."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti