keskiviikko 25. toukokuuta 2016

SE SALAINEN ASE...SÄHKÖVATKAIN!


Muovailu on mukavaa ajanvietettä ja sen parissa viihtyy monen ikäiset lapset. Se antaa monenlaisia tuntoaistimuksia, kehittää silmän ja käden koordinaatiota eli yhteistyötä sekä hienomotoriikkaa. Vain mielikuvitus on rajana muovaillessa ja lisäksi muovailuun voi käyttää monenlaisia lisävälineitä. Näin saa muovailuun uusia ulottuvuuksia ja mukavaa vaihtelua. Perinteisempiä välineitä ovat tietysti kaulimet ja piparimuotit ja kuviointiin voi käyttää erilaisia tikkuja, aterimia, teloja yms. Perhetuvalta sain itsellenikin vinkin hankkia muovailuvälineisiin muoviset lasten sakset, joilla voi pilkkoa vahapötköjä ja harjoitella turvallisesti saksien käyttöä. Vahaa on myös aivan eri tuntuista leikata kuin esimerkiksi paperia. Myös vanhat valkosipulipuristimet voi valjastaa muovailukäyttöön ja niillä saa puristettua hauskoja ohuita "matoja", niin kuin pojat tänään totesivat. 

Itse tekemällä saa todella hyvää ja pitkään kestävää vahaa reilusti ja edullisesti. Kaikki muut aineet löytyvät varmasti joka talouden keittiön kaapista. Paitsi vahaan tarvittava Aluna, jota saa edullisesti ostettua apteekista. Pienetkin voivat turvallisesti tällä vahalla tutustua muovailuun. Alla olevalla ohjeella tehty vaha ei ole myrkyllistä eikä muuten lapselle haitallista, joskin se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran juuttuessaan pienen kurkkuun. Suurina määrinä nautittuna aluna ei tietenkään ole terveellistä, mutta muovailuvahaan sitä tulee vain pieni määrä eikä lapset yleensä tätä vahaa maistamisen jälkeen syömällä syö, sillä se maistuu pahalta! Kuitenkin yleensäkin pienten lasten ollessa kyseessä muovailuhetkeä on syytä valvoa ainakin sivusta seuraajana, jollei itse innostu muovailusta kuten minä tänään. Vaha säilytetään tiiviissä rasiassa, jottei se kuivu ja se pysyy parempana pidempään, jos huolehditaan käsien pesusta ennen muovailua. Näin taikinaan siirtyy vähemmän sitä pilaannuttavia bakteereita ja likaa.

Tänään Perhekeskuksen lapsiparkissa oli vilkas ja tomera poikavoittoinen joukko. Pojat innostuivat kanssani muovailemaan uudella, ihanan pehmeällä muovailuvahalla, jonka ohjaajani pyysivät minua valmistamaan huonoksi menneen tilalle. Ja se olikin hyvä, sillä vaikka itse tehty muovailuvaha ei todellakaan ole minulle mikään uusi juttu, niin aina sitä vaan oppii uutta. Olen valmistanut muovailuvahaa omille lapsiryhmilleni jo vuosikausia, mutta aikoinaan lähipäiväkodin tutulta lastentarhanopettajalta saatu muovailuvaharesepti ei ohjeistanut käyttämään sekoitusvälinettä taikinan sekoituksessa. Olenkin aina sekoittanut vahan ainekset pelkästään käsin ja tuskaillut kuumaa, aluksi peräti polttavaa taikinaa...

Tässä on muovailuvahaan uudistettu ohje, jota käytän jatkossa AINA tästä lähtien! Niin ihanan pehmeää ja sileää muovailuvahasta tuli. Olin niin haltioissani taikinasta itsekin, että muovailupöydän ääressä viihdyttiin poikien kanssa pitkä, pitkä tovi!

ITSE VALMISTETTU MUOVAILUVAHA

5 dl vehnäjauhoja
2 dl suolaa
2 rkl Alunaa (apteekista)
5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl ruokaöljyä
elintarvikeväriä

ja sitten vielä se salainen ase:
SÄHKÖVATKAIN!

Sekoita erikseen  kuivat aineet keskenään ja
nestemäiset aineet keskenään.
Yhdistä kuiva-aineseos ja neste sähkövatkaimella.
Vaivaa taikinaa vielä käsin tasaiseksi muovailtavaksi massaksi.
Säilytä tiiviissä rasiassa, jottei vaha kuivu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti